Koordinate: N45 28 83.0, E14 20 50.0
Visina: 1401 metar

Učka je jednostavan planinski masiv sa dvije strme padine koji se proteže od prijevoja Poklona, koji je odvaja od Ćićarije, odakle se gotovo pravo na jug, preko najvišeg vrha Vojaka, Brguda, Šikovca i Sisola spušta u Plominski zaljev.


Tradicionalni i najlakši pristup je upravo sa Poklona, a brojni, ali bitno strmiji i zahtjevniji usponi kreću iz gotovo svakog mjesta na liburnijskoj padini. S druge, istarske strane, gotovo da i nema uhodanog pristupa.


Najznačajnije i ujedno najposjećivanije lokacije su sam Poklon (922) sa jedinim planinarskim smještajnim objektom na cijeloj planini, a potom još i sam najvišji vrh Vojak (1401), susjedni Suhi vrh (1333), selo Mala Učka (980), najviše selo u Istri, a dalje prema jugu još Šikovac (780) i Sisol (835). Još valja obići i Knezgrad (612), lijepi vidikovac iznad Lovrana, a na istarskoj strani Velu dragu, duboko usiječen klanac poznat po neobičnim vitkim tornjevima (prilaz od zapadnog portala tunela).

Vojak


Njen najviši vrh Vojak je visok 1401 m. Njegovo je tjeme gola kamena glavica, na kojoj je razgledni toranj - vidikovac. Sagrađen je 1911.god. od kamena, visok je pet metara, a s njega se pruža najljepši vidik u Istri. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Zanimljivosti


Asteroid 1996 DG2, otkriven 1996. sa Zvjezdarnice Višnjan dobio je od strane Međunarodne Astronomske Unije naziv 9657 Učka.

Željeznica kroz Učku na čekanjuGradnja tunela počela je 1951. godine u blizini mjesta Poljane kod Opatije, a odmah potom se mehanizacija JNA povukla. Četiri desetljeća kasnije (1993.), u povodu obilježavanja pola stoljeća sjedinjenja Istre s Hrvatskom, dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske, otvorio je gradilište tunela kroz Učku, koje je utihnulo nekoliko dana kasnije.


Izvor: plsavez.hr, wikipedia.org - Foto: Internet(?)