Pod pojmom sportski uspjeh ne podrazumijevamo samo rezultate koje su usko vezani uz psihofizičko zdravlje, već sport zahtjeva pobjede, a za njih su nam bitne dobre sportske performance i izdržljivost. Ozljede, prehlade, iscrpljenost samo su neke od prepreka prema sportskim uspjesima. Kvalitetna prehrana naravno uz adekvatan trening može dati dugoročno dobre rezultate.


Med je namirnica znana u doba starih Grka koji su ga smatrali hranom bogova, danas jednako toliko cjenjena u modernoj prehrani. Koriste ga sve dobne skupine, stariji i djeca, sportaši i bolesni, a ljekovita svojstva izražava prema raznim poteškoćama. Danas se med često preporučuje u prehrani sportaša. Koristi se u izvornom obliku, u napitcima, energetskim pločicama, kao namaz itd.

Kako sportski uspjesi i izdržljivost (op.u. planinarenje) često ovise o opskrbljenosti organizma ugljikohidratima, a za vrijeme natjecanja posebice su bitni oni lakše razgradivi, ovdje med predstavlja izvrsnu namirnicu za njihovo podmirivanje.


Ono što med čini visokovrijednim je i sadržaj vitamina i minerala koje posjeduje. Tjekom sporta, kako se ubrzava metabolizam tvari u organizmu, povećano je znojenje, a sa znojem izlučivanje određenih elektrolita. Također, metabolizam pretvorbe energije je uvelike ubrzan pri čemu se troši čitav niz vitamina i minerala, posebice vitamina B kompleksa (vitamin B1 i B6) te minerala važnih za prijenos impulsa, kalcij, magnezij, zink i drugi.

Cjeli organizam za vrijeme sportskih napora je izložen brzim biokemijskim reakcijama sinteze i razgradnje za koje je neophodna adekvatna prihrana nutrijentima koji se troše. Svakako je bitno da se rezerve markronutrijenata, posebno uglikohidrata i mikronutrijenata; vitamina i minerala popunjavaju paralelno sa potrošnjom. Takav način opskrbe nutrijentima direktno utječe ne sportske performance poput izdržljivosti, snage brzine i sl.


Med je izrazito bogat kromom, mineralom neophodnim u razgradnji ugljikohidrata, čime se smanjuju nepoželjni učinci uzimanja veće količine jednostavnih šećera i naglog porasta glukoze u krvi.

Sportom, imunitet se poboljšava, ali svakako treba imati u vidu da intenzivni napori, naročito u profesionalnih sportaša mogu dovesti do iscrpljivanja organizma. Med koji uz šećere koji obnavljaju zalihe ugljikohidrata sadrži prijeko potrebne vitamine i minerale igra značajnu ulogu u očuvanju imuniteta.

Med u odnosu na šećer je slađi zbog udjela fruktoze, a kalorijski nešto siromašniji od šećera koji je gotovo čista saharoza. Nekako da bi se istakla vrijednost meda u prehrani, često kao parameter kvalitete upravo služi šećer, bijeli ili smeđi.


Med za razliku od šećera uz saharozu sadrži i druge jednostavne ugljikohidrate kao što su glukoza i fruktoza, a dio sadržaja su i složeni ugljikohidrati. Osim šećera kako često nazivamo ugljikohidrate, sadrži i čitav niz drugih spojeva.

Sadržaj proteina, aminokiselina i enzima daje medu dodatnu vrijednost posebice kod skupina poput sportaša kojima su oni neophodni za obnovu stanica nakon intenzivnih treninga. Bogat je esenciijalnim aminokiselinama koje ljudski organizam ne može proizvesti već ih mora unositi hranom. Međutim potrebno je reći da med ima sve aminokiseline potrebne ljudskom organizmu, ali da njihova količina nije dostatna te se moraju uzimati iz drugih izvora.


Izvor i foto: adventure-sport.hr; iIternet